Kundservice

Att tänka på vid köp av elscooter


Elsparkcykeln blir allt mer poppis - och vi förstår varför, HÄR kan du läsa mer om varför vi på Rull tror att den är så poppis.
På Rull.se är vi experter på elscooters, eller elsparkcyklar om man så vill. Faktum är att det var de första varorna vi började sälja 2005. Idag, 15 år senare, har vi marknadens bredaste sortiment av elscooters. Vi har allt från modeller för de yngre barnen till stora elscooters med riktigt hög toppfart.

Går du i tankarna att köpa en elscooter? Det finns några saker vi tycker är bra att tänka på innan du klickar hem din, allt för att du ska få hem en elscooter som passar perfekt för just dig.


1. Fundera på vad du vill ha
Ditt behov styr så klart vilken typ av elscooter du bör skaffa. Börja med att fundera på hur du ska använda din elscooter: ska du åka längre sträckor, hur är underlaget och vem kommer använda elscootern, behöver den vara enkel att lyfta?


3. Var ska elscootern användas?
Beroende på hur och var du ska använda elscootern passar vissa modeller bra eller mindre bra. Om du skall köra på allmän väg är det rekommenderat att välja en modell som är godkänd för det (toppfart max 20 km/h). Elscootrar med mindre hjul är normalt lätta till vikten och passar normalt bäst på hårda underlag som asfalt - perfekt i stadsmiljö! Luftfyllda, större hjul fungerar bra även på ojämna underlag som grus, gräs och stigar.


2. En rejäl scooter eller kompakt lättviktare?
De större modellerna är ofta utrustade med sadel och rejäla luftfyllda däck. Det gör att elscootern får bättre framkomlighet men gör det krångligare om du vill kunna lyfta in den i bagageutrymmet eller upp för en trappa. De större elscootrarna har ibland också en toppfart som överstiger den godkända hastigheten för elfordon, vilket är 20 km/h. Det innebär att dessa elscootrar inte får framföras på allmän väg utan enbart på avskiljt/inhägnat område.

De större elscootrarna är kanske heller inte optimala för de lite yngre förarna eftersom de är stora, kan vara tunga och ofta har kraftfulla motorer. Då passar kanske en mindre elscooter med mindre motorstyrka bättre.


4. Motortyp
När man pratar om elmotorer finns det huvudsakligen två olika typer av teknologier: borstmotorer och borstlösa motorer. Borstmotorer är den motortyp som funnits längst och denna typ återfinns ofta på de lite billigare produkterna. Borstlösa motorer har en nyare och förbättrad teknologi och har flera fördelar, bland annat högre effektivitet, högre vridmoment, mindre underhåll samt en tystare drift. Konstruktionen på borstlösa motorer gör dock att den blir något dyrare än borstmotorer.

En del eldrivna fordon har så kallade navmotorer. Det innebär att elmotorn är integrerat i något av hjulen. Fördelen med detta är att man slipper ha en kedja eller drivrem mellan motor och drivhjul, vilket innebär att man slipper spänna, smörja och övrigt underhåll som kedja eller rem medför. Samtliga navmotorer hos Rull.se är av borstlös modell vilket gör att produkter med navmotor kräver minimalt underhåll och har hög driftsäkerhet!


5. Batterier
I eldrivna fordon finns vanligtvis batterier av typen blyackumulator eller litium. Blyackumulatorer har normalt spänningen 12 Volt och produkter med högre driftspänning har därför seriekopplade blyackumulatorer. Blyackumulatorer är prisvärda och fungerar bra när du sköts korrekt. En produkt med blyackumulator ska helst laddas efter varje användning, även om batteriet inte är urladdat eftersom det skadar batterier att vara urladdat.

Litiumbatterier har flera fördelar jämfört med blyackumulatorer. De har 2-3 gångers längre livslängd, är lättare och inte lika känsliga för misskötsel. Till skillnad från blyackumulatorer har litiumbatterier ett inbyggt skydd (BMS) som skyddar cellerna mot djupurladdning och överladdning.